Actualidad


SOSPRESA SORPRESA

Per iniciativa del Govern d’Aragó, a través de la Direcció General de Política Lingüística, acaba de publicar-se el conte SoSpresa Sorpresa, número 31 de la col·lecció Cuentos de casa nostra, en versió bilingüe aragonès-català.

Destinat a l’alumnat d’Educació Infantil, l’autora i dissenyadora Olga Trenc Badía, d’El Campell, proposa una entranyable història.

Enllaç al conte: https://lenguasdearagon.org/wp-content/uploads/2023/05/SoSpresa-SoRpresa.pdf

 

Por iniziativa d’o Gubierno d’Aragón, a traviés d’a Direzión Cheneral de Politica Lingüistica, acaba de publicar-se o cuento SoSpresa Sospresa, numero 31 d’a colezión Cuentos de casa nuestra, en versión bilingüe aragonés-catalán.

Destinau a l’alumnado d’Educazión Infantil, l’autora y diseñadora Olga Trenc Badía, d’Alcampell, propone una entrañable istoria.

Enlaz a lo cuento: https://lenguasdearagon.org/wp-content/uploads/2023/05/SoSpresa-SoRpresa.pdf


«UN PLANETARI A CASA» CRA TASTAVINS

Per finalitzar un trimestre intensiu al CRA Tastavins, el divendres 31 de març, vam anar a Pena-roja tots els alumnes i mestres. Vam passar un esplèndid matí astronòmic realitzant moltes activitats diferents, interessants i divertides amb companys del CRA del mateix curs.

En arribar ens esperava un Planetari digital 3D que ens va agradar molt i, sobretot, ens vam sorprendre de les coses que havíem après sobre l’Univers amb el projecte que hem treballat durant el segon trimestre al nostre centre i les que continuem descubrint.

A més, ens ha agradat molt la sensació que hem viscut quan un meteorit baixava i tocava la Terra i veure les constel·lacions amb dibuixos tan bonics.

En definitiva, hem tornat a viure una dia de convivència formidable.

Enllaç al blog cratastavins


DOMINGO CHINCHILLA A MEQUINENSA

El passat 30 de març, els alumnes de 3r i 4t ESO de l’institut Joaquín Torres van poder gaudir de l’actuació del rondallaire valencià Domingo Chinchilla, dins del Programa Jesús Moncada de dinamització cultural en llengua catalana.

Domingo Chinchilla va començar la seva actuació explicant-nos contes d’altres cultures que havia après de llibres meravellosos que ens va mostrar i vam poder fullejar. Conte rere conte vam arribar a casa, a Mequinensa, i vam gaudir d’un dels contes de Jesús Moncada, inclòs al seu recull ‘El Cafè de la Granota’. Es tracta del conte ‘Informe provisional sobre la correguda d’Elies’. Com que el llibre ‘El Cafè de la Granota’ és lectura obligatòria a 4t ESO, els alumnes el van reconèixer de seguida i van gaudir de l’escrit de Jesús Moncada d’una manera diferent i amena.

Els alumnes, en general, es van mostrar expectants al principi de l’actuació, però de seguida, amb humor, ironia i jocs de paraules, el rondallaire els va saber enganxar en un món d’imaginació, curiositat, suspens i sorpreses finals a cada conte. Va ser una activitat profitosa i agradable amb què els alumnes van comprovar que els contes i els rondallaires es poden gaudir a qualsevol edat.


AMIC FICCIONS, L’AVENTURA DE CREAR HISTÒRIES: PREMIS A LA MILLOR I SEGONA MILLOR HISTÒRIA D’ARAGÓ

La quinzena edició del concurs literari AMIC-Ficcions,  l’aventura de crear històries, va celebrar, el passat 23 de maig, l’acte de lliurament de premis Territorials de Catalunya, Aragó i la Gran Final d’AMIC-Ficcions 2023 a l’Auditori del CaixaForum Barcelona amb més de 320 assistents.

De les més de 1.800 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 123 de Catalunya (182 joves), 41 de la Comunitat Valenciana (55 nois i noies), 32 de les Illes Balears (45 alumnes) i 4 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 39 docents finalistes dels següents territoris: 23 de Catalunya, 8 d’Illes Balears, 6 de la Comunitat Valenciana i 2 d’Aragó.

El Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per Miguel Moliner Millanes de l’IES Bajo Cinca de Fraga, sota el pseudònim TELEPOD, amb el seu relat “L’amor és art”, que el jurat ha destacat la forma de “narrar el començament del que potser una història d’amor d’una manera original amb un llenguatge acurat, que transporta al lector al que podria ser si es donessin una oportunitat”.

La Segona Millor Història d’Aragó ha estat per Yinuo Huang de l’IES Joaquín Torres de Mequinensa, sota el pseudònim Yinuo, amb el relat “Amor no segellable”, per “una molt bona història sobre l’amor en temps de pandèmia narrada a través d’un diari, la qual et transporta de nou a aquell març pandèmic de l’any 2020. Un relat bonic, íntim, fascinat i amb girs inesperats, els quals no deixen indiferent al lector”.

Un any més, AMIC-Ficcions reconeix la tasca del professorat per engrescar a participar als estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries. El premi a la professora més motivadora d’Aragó ha estat per Esther Durán Lázaro, professora de l’IES Matarraña de Vall de Roures.

Enhorabona als premiats i premiada!


CONTAPATIS: CEIP SAN JOSE DE CALASANZ FRAGA 2023

El divendres 21 d’abril vam celebrar Sant Jordi, el dia del llibre i el dia d’Aragó.
Vam fer tallers de mantons de manila, parades de llibres i un recital de poesies i contes per tot el pati. Els petits s’ho van passar molt bé escoltant històries i poesies explicades pels més grans. Tot això acompanyat de música amb directe , interpretada per alumnes del centre que ocupaven diferents espais de tot el pati. A més a més, l’associació de pares i pares ens van invitar a esmorzar coca amb xocolata.

En l’acte final, les mares de teatre de l’Amypa, ens van representar la llegenda de sant Jordi com a fil conductor, mentre els alumnes de 3r fins a 6è ens interpretaven unes danses tradicionals. I sabeu qui representava al cavaller Sant Jordi?????? Doncs l’artista guanyadora del concurs «Jotalent» Lorena Margalló (a la que li agraïm molt la seva visita).

I per descomptat, no podia faltar la visita del «Gran Drac», que va desfilar per tot el pati espantant petits i grans.

Així que el dia del Conta patis (coincidint en Sant Jordi) a la nostra escola no van faltar llibres, roses ni moltes altres activitats en les quals vam poder gaudir d’un dia de convivència de tot l’alumnat.


“LA CONINA VIATGERA” AL CRA LA LLITERA: ALBELDA, ALCAMPELL, CASTILLONROI I ESTOPANYÀ (HUESCA)

El passat dia 31 de març, que marcava la finalització del trimestre, es va realitzar l’obra La Conina viatgera al CRA La Llitera.

La representació és una adaptació lliure que fa l’autor del llibre El petit príncep de l’escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry. L’actor, Joan Manuel Gurillo, interpreta els diferents personatges sempre interactuant i buscant la complicitat del públic.

Primer es va dur a terme a Albelda on també va estar present l’alumnat d’Estopanyà i després d’esmorzar, l’espectacle es va traslladar a Alcampell on també hi eren els nens i les nenes de Castillonroi.

Va ser un matí de convivència entre els diferents pobles, en que a part de presenciar l’obra es van preparar activitats esportives d’agermanament i on es va intentar donar visibilitat a la importància de respectar i conservar les llengües maternes amb les que convivim.


DOS ALUMNES DE L’IES BAJO CINCA ARRIBEN A LA FINAL DEL CONCURS LITERARI FICCIONS

Els alumnes de l’IES Bajo Cinca, Hugo Higueras, de 3r de l’ESO i Miguel Moliner, de 1r de batxillerat HCS, que ja havien estat seleccionats com a finalistes entre més de 5300 estudiants de diferents centres educatius, van resultar premiats el dia 23 de maig en l’entrega de premis del Concurs literari Ficcions, que va tenir lloc a l’edifici del Caixa Fòrum de Barcelona. Per un costat, Hugo Higueras, va ser guardonat amb el diploma de Finalista d’Honor d’entre més de 400 nois i noies finalistes i, per un altre, Miguel Moliner, va ocupar el primer lloc de la seva categoria, resultant guanyador d’Aragó.

La nostra més sincera enhorabona a tots dos!!

Podeu veure la notícia publicada al web de l’IES Bajo Cinca en el següent enllaç

https://iesbajocinca.catedu.es/guanyadors-concurs-ficcions/


MÓNICA LONCÁN GANA O CONCURSO DE RELATOS EN ARAGONÉS “LUIS DEL VAL”

A uescana Mónica Loncán Bergua ha resultau ganadera d’o XVI Concurso de Relatos Curtos ta contar en Tres Menutos “Luis del Val”, en a categoría de luenga aragonesa.

O churau dezidió, por unanimidat, atorgar o primer premio a la suya obra “Plandiasa”, por “estar un relato que adube alpartar-se d’a frustrazión y camina por a vivenzia emozional, manifestando o deseyo de curazión a traviés d’os sentimientos de conisión con a naturaleza”.

Juan Andrés Moya Montañez obtenió o gualardón en a categoría en luenga castellana, con o relato titulado “Las tierras baldías”.

Puez conoxer a lista con os relatos finalistas y trigaus ta publicar, AQUÍ.


EL CANAL DE YOUTUBE LENGUAS DE ARAGÓN ESTRENA EL DOCUMENTAL «ARAGONÉS Y CATALÁN: NUESTRAS LENGUAS»

El 21 de febrero de 2022, coincidiendo con la celebración del Día Internacional de la Lengua Materna, fue presentado en Zaragoza el documental «Aragonés y catalán: nuestras lenguas», de Vicky Calavia, que en los meses posteriores fue proyectado también en diversas localidades aragonesas.

En él, se realiza un recorrido por la historia de las lenguas propias de Aragón, el aragonés y el catalán de Aragón, a través de los más de mil años transcurridos desde la aparición de los primeros testimonios escritos en el siglo X, hasta nuestros días, contando con la participación de prestigiosos estudiosos de la filología y de la lingüística.

Se trata de un trabajo que forma parte de un proyecto más amplio que lleva por título Vozes en o zierzo/veus en el cerç/voces en el cierzo y que engloba diversas actividades que se han podido disfrutar en 2022 y 2023, coordinadas por la Dirección General de Política Lingüística del Gobierno de Aragón.

El estreno tendrá lugar el sábado, 27 de mayo, a las 12:00 horas en el canal LENGUAS DE ARAGÓN.


YA ESTÁ DISPONIBLE EL SEGUNDO LIBRO EN LECTURA FÁCIL DE «LA VIDA DE PEDRO SAPUTO» EN VERSIÓN TRILINGÜE

La Fundación Plena Inclusión, con la colaboración del Departamento de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón –a través de la Dirección General de Política Lingüística– y del Departamento de Ciudadanía y Derechos Sociales, ha publicado la adaptación en lectura fácil del segundo libro de La vida de Pedro Saputo en versión trilingüe (castellano, aragonés y catalán de Aragón) y disponible ‘online’.

Se trata de la primera obra de literatura clásica aragonesa que se adapta a lectura fácil, dentro de un proyecto que plantea la edición de cuatro libros en formato físico y digital, traducido a las tres lenguas que de Aragón.

Los textos se acompañan de imágenes, fotografías y viñetas de cómic (todas ellas dibujadas por jóvenes con discapacidad intelectual), así como de códigos QR que complementan el contenido con información turística, definiciones de términos y expresiones y la explicación de tradiciones de los diferentes lugares y localidades en los que transcurre la obra.

AMPLÍA LA INFORMACIÓN, AQUÍ

Descarga:

A VIDA DE PEDRO SAPUTO

LA VIDA D’EN PERE SAPUTO

LA VIDA DE PEDRO SAPUTO


L’ACHENDA ESCOLAR DICHITAL D’ARAGÓN S’AUTUALIZA TA O CURSO 2023-2024 / L’AGENDA ESCOLAR DIGITAL D’ARAGÓ S’ACTUALITZA PER AL CURS 2023-2024 / LA AGENDA ESCOLAR DIGITAL DE ARAGÓN SE ACTUALIZA PARA EL CURSO 2023-2024

L’ACHENDA ESCOLAR DICHITAL D’ARAGÓN S’AUTUALIZA TA O CURSO 2023-2024
A Direzión Cheneral de Politica Lingüistica d’o Gubierno d’Aragón torna a meter a la disposizión de toz os zentros educativos una nueva edizión de l’achenda escolar dichital.

Se trata d’una ferramienta online multilingüe (castellano, aragonés, catalán, anglés y franzés) endrezada ta toz os zentros educativos d’Educazión Secundaria, Bachillerato y Formazión Profesional d’a Comunidat Autonoma d’Aragón, que replega acontezimientos, personaches, mazadas y conteniu didautico ta treballar en l’aula temas transversals a partir d’efemerides aragonesas y universals.

L’achenda escolar dichital d’Aragón fazilita o brinco dende l’achenda en papel a las apps de planificazión, mantenendo a identidat cultural, lingüistica, istorica, zientifica y cheografica d’Aragón y continando con os esfuerzos en favor d’a dichitalizazión y normalizazión en l’emplego d’as luengas propias d’Aragón.

O proyeuto responde a una iniziativa enchegada entre o curso 2022-2023 dende o Gubierno d’Aragón, a traviés d’as direzions chenerals de Politica Lingüistica y de Planificazión y Equidat, con a colaborazión de l’Instituto Aragonés d’a Chovenalla y d’o Ministerio de Cultura y Esporte d’o Gubierno d’España.

AMPLA A INFORMAZIÓN, AQUÍ

AZEDE DENDE ISTE ENLAZ A LA PACHINA WEB DE L’ACHENDA ESCOLAR DICHITAL D’ARAGÓN

QUIERS QUE O TUYO ZENTRO EDUCATIVO SE SUME A O PROYEUTO? FE-LO DENDE ISTE ENLAZ

 

L’AGENDA ESCOLAR DIGITAL D’ARAGÓ S’ACTUALITZA PER AL CURS 2023-2024

La Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó torna a posar a disposició de tots els centres educatius una nova edició de l’agenda escolar digital.

Es tracta d’una eina en línia multilingüe (castellà, aragonés, català, anglés i francés) dirigida a tots els centres educatius d’Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional de la Comunitat Autònoma d’Aragó, que recull esdeveniments, personatges, refranys i contingut didàctic per treballar a l’aula temes transversals a partir d’efemèrides aragoneses i universals.

L’agenda escolar digital d’Aragó facilita el salt des de l’agenda en paper a les apps de planificació, mantenint la identitat cultural, lingüística, històrica, científica i geogràfica d’Aragó i continuant amb els esforços en favor de la digitalització i normalització en l’ús de les llengües pròpies d’Aragó.

El projecte respon a una iniciativa posada en marxa durant el curs 2022-2023 des del Govern d’Aragó, a través de les direccions generals de Política Lingüística i de Planificació i Equitat, amb la col·laboració de l’Institut Aragonés de la Joventut i del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya.

AMPLIA LA INFORMACIÓ, ACÍ

ACCEDEIX DES D’EIX ENLLAÇ A LA PÀGINA WEB DE L’AGENDA ESCOLAR DIGITAL D’ARAGÓ

VOLS QUE EL TEU CENTRE EDUCATIU SE SUME AL PROJECTE? FES-HO DES D’EIX ENLLAÇ

 

LA AGENDA ESCOLAR DIGITAL DE ARAGÓN SE ACTUALIZA PARA EL CURSO 2023-2024
La Dirección General de Política Lingüística del Gobierno de Aragón vuelve a poner a disposición de todos los centros educativos una nueva edición de la agenda escolar digital.

Se trata de una herramienta online multilingüe (castellano, aragonés, catalán, inglés y francés) dirigida a todos los centros educativos de Educación Secundaria, Bachillerato y Formación Profesional de la Comunidad Autónoma de Aragón, que recoge acontecimientos, personajes, refranes y contenido didáctico para trabajar en el aula temas transversales a partir de efemérides aragonesas y universales.

La agenda escolar digital de Aragón facilita el salto desde la agenda en papel a las apps de planificación, manteniendo la identidad cultural, lingüística, histórica, científica y geográfica de Aragón y continuando con los esfuerzos en favor de la digitalización y normalización en el empleo de las lenguas propias de Aragón.

El proyecto responde a una iniciativa puesta en marcha durante el curso 2022-2023 desde el Gobierno de Aragón, a través de las direcciones generales de Política Lingüística y de Planificación y Equidad, con la colaboración del Instituto Aragonés de la Juventud y del Ministerio de Cultura y Deporte del Gobierno de España.

AMPLÍA LA INFORMACIÓN, AQUÍ

ACCEDE DESDE ESTE ENLACE A LA PÁGINA WEB DE LA AGENDA ESCOLAR DIGITAL DE ARAGÓN

¿QUIERES QUE TU CENTRO EDUCATIVO SE SUME AL PROYECTO? HAZLO DESDE ESTE ENLACE


ADJUDICADAS LAS AYUDAS A PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN Y DIFUSIÓN DE LA CÁTEDRA JOHAN FERRÁNDEZ D’HEREDIA DE LENGUAS PROPIAS DE ARAGÓN Y PATRIMONIO INMATERIAL ARAGONÉS

Los miembros de la comisión mixta de la cátedra se reunieron el día 15 de mayo, decidiendo el reparto de las ayudas, cuyo objetivo es apoyar económicamente la investigación o la difusión del patrimonio lingüístico e inmaterial aragonés

Los proyectos a los que se ha concedido financiación se desarrollan en los ámbitos de la sociolingüística, la didáctica de la lengua, el patrimonio inmaterial y la filología; son los siguientes:

  • Análisis de las encuestas de uso de la lengua aragonesa en la zona de uso predominante y elaboración de informe sobre la evolución de su usode Antón Eito Mateo, en colaboración con Chaime Marcuello Servós y José Ángel Iranzo Sanz.
  • Antología de jotas en lengua aragonesa y composición de nuevas canciones con textos de Ana Francisca Abarca de Boleade Roberto Anadón Mamés y Ana Isabel Serrano Osanz.
  • Sensibilización en torno al patrimonio cultural aragonés mediante la red social Tik Tok. Un recurso educativo para la enseñanza y socialización del patrimonio en estudiantes de Magisterio en educación infantil de José Manuel Hernández de la Cruz en colaboración con Silvia García Ceballos, Miguel Ángel Pallarés Jiménez, José Manuel González González, Alodia Rubio Navarro y Borja Aso Morán.
  • La jota aragonesa de tradición oral y las lenguas propias de Aragón: fuentes, análisis y uso didáctico de Carmen M. Zavala Arnal en colaboración con Francho Nagore Laín, Jorge Ramón Salinas y Margarita Celma Tafalla.
  • Alta minorització i reproducció lingüística del aragonès (Echo) i el català (Fraga)de Natxo Sorolla Vidal y Chabier Gimeno Monterde.
  • La lectura no ficcional en los procesos de enseñanza-aprendizaje de la lengua aragonesa: un estudio de caso de Iris Orosia Campos Bandrés y Rosa María Tabernero Sala.
  • Las lenguas de Aragón como “catalizadores estéticos” en el paisaje lingüístico aragonés de Iraide Ibarretxe Antuñano.

Más información, aquí


SE CONVOCAN LOS PROGRAMAS “LUZÍA DUESO” Y “JESÚS MONCADA”

CONSULTA AQUÍ LA ORDEN del Consejero de Educación, Cultura y Deporte, por la que se convoca el Programa “Jesús Moncada” para la difusión del catalán y sus modalidades lingüísticas en los centros docentes públicos y privados concertados no universitarios de la Comunidad Autónoma de Aragón durante el curso 2023-2024.

 

CONSULTA AQUÍ LA ORDEN del Consejero de Educación, Cultura y Deporte, por la que se convoca el Programa “Luzía Dueso” para la difusión del aragonés y sus modalidades lingüísticas en los centros docentes públicos y privados concertados no universitarios de la Comunidad Autónoma de Aragón durante el curso 2023-2024.


PUBLICAU O LIBRO “ME PUEZ CLAMAR GOYA, FRANCHO GOYA”, EN ARAGONÉS

A Direzión Cheneral de Politica Lingüistica d’o Gubierno d’Aragón y a Fundazión Goya en Aragón, con motivo d’o 275 añals d’a naixenzia d’o pintor de Fuendetodos, han editau o libro Me puez clamar Goya, Francho Goya, escrito en luenga aragonesa.

Se trata d’un libro ilustrau, organizau a modo de storytelling, en o cual o propio Francho de Goya esplica, en primera persona, quí estió, cuán vivió, qué tecnicas utilizó, cuáls son as suyas obras prenzipals y as suyas prenzipals aportazions.

Tot ixo potenzia o suyo carauter didautico, convertindo-lo en un recurso mui util para que os escolars aragoneses desperten a suya curiosidat y s’adentren en a fegura d’o pintor.

AZEDE A O LIBRO DENDE ISTE ENLAZ

AZEDE A O VIDIO DENDE ISTE ENLAZ


PUBLICAT EL MAPA TOPONÍMIC DE MAELLA

La Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, l’Associació Guirigall de Maella i la Comissió Assessora de Toponímia d’Aragó, del Departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge, han impulsat l’edició d’un fullet toponímic de Maella en el qual es recullen 340 topònims.

Noms autòctons de boscos, barrancs, camins, muntanyes, basses, corrals, costes, coves, creus, ermites, finques, fonts, prats, racons, salts o rius són presents en el mapa, contribuint així a la conservació, defensa i difusió del patrimoni lingüístic i cultural de la nostra comunitat, en concret, del català d’Aragó.

La Comissió Assessora de Toponímia d’Aragó va ser creada al 2016 amb la funció d’adoptar les mesures necessàries per impulsar la normalització dels noms geogràfics i promoure el seu coneixement, ús normalitzat i valor com a patrimoni cultural immaterial.

AMPLIA LA INFORMACIÓ, ACÍ

DESCARREGA ACÍ EL MAPA TOPONÍMIC DE MAELLA


PLATOS DE CADIERA. REZETARIA ALTOARAGONESA

Pedro Lafuente Pardina (Uesca, 17-01-1929 – 23-10-2000) estió un gran conoixedor d’a cultura altoaragonesa, espezialmén d’o Semontano.

Establió o suyo obrador de botería en o corazón d’a ziudat en que naxió y mantenió una estreita relazión con Plasenzia (A Sotonera) de do yera a suya familia y do ye a Casa d’os Boteros.En 1964 prenzipió a colaborar con Radio Huesca, emisora que emitió más de 750 programas baixo o títol “Alto Aragón” en os cuals fabló entre muitas atras cosas de personaches populars (reyals u imachinarios).

Como escritor replegó as tradizions y a luenga d’a Plana de Uesca y o Semontano en cheneral, en obras como Cuentos y romances del Altoaragón (1971), El Altoaragón de tejas abajo (1989), Al calor de la cadiera (1996) y A leer con gusto (2010). En o Diario del Altoaragón publicó numerosas colaborazions, a mayoría d’ellas en forma de romanze que yeran mui asperadas por os leutors.

Estió conzellero d’o Conzello de Uesca (1974-1979), presidén de l’Asociación Provincial de Periodistas Deportivos y miembro de cuantas agrupazions mosicals, asinas como d’o Consello d’a Fabla Aragonesa.

En iste libro se replegan 75 rezetas publicadas en o Diario de l’Altoaragón en 1992 dentro d’o suplemento “La cocina de Huesca. Sobre el arte del buen comer”, de José Manuel Porquet y Pedro Lafuente, en concreto as “Recetas de siempre”, que han estau elaboradas por os mayestros y l’alumnalla en o Zentro Integrau de Formazión Profesional San Lorién (Uesca), dependién d’o Departamento d’Educazión, Cultura y Esporte d’o Gubierno d’Aragón, y con fotos feitas por Daniel Pardo Calvete, a las cualas s’han uniu atras de Rafel Vidaller, Santiago Cabello y Diane McAndrew y con a edizión, selezión y traduzión de Chusep Raúl Usón en a cuala ha dixau a suya impronta personal.

A publicazión ha estau posible grazias a un convenio de colaborazión entre a Direzión Cheneral de Politica Lingüistica y a Comarca Plana de Uesca con a partizipazión de o Diario de l’Altoaragón.

Deseyamos que istas rezetas d’a cozina tradizional aragonesa dentren en as casas, como dentraban as intervenzions radiofonicas dominicals de Pedro Lafuente, a la familia d’o cual damos as grazias por a zesión desinteresada d’os suyos dreitos.

Y como O botero gosaba dezir en acabar as suyas intervenzions: “A minchar con gusto”.

AZEDE A O LIBRO COMPLETO AQUÍ


EL GOBIERNO DE ARAGÓN CONVOCA UNA NUEVA EDICIÓN DE LOS CURSOS DE ARAGONÉS PARA SUS EMPLEADOS

El próximo 23 de mayo, martes, comenzará el curso de lengua aragonesa para funcionarios del Gobierno de Aragón, que se prolongará hasta el 20 de junio, con un total de 15 horas lectivas.

Alcanzando ya su octava edición, se consolida como un curso con gran éxito de participación y forma parte del Plan de Formación del Instituto Aragonés de Administración Pública (IAAP). Fue solicitado desde la Dirección General de Política Lingüística y está dirigido a personal de la Administración General de la Comunidad Autónoma de cualquier grupo.

Este curso, que será impartido por Miguel Ánchel Barcos, se dividirá en una parte presencial y en otra que se desarrollará desde la plataforma de teleformación del IAAP.

Estas actividades han permitido formar hasta la fecha a más de 200 funcionarios del Gobierno de Aragón, que no sólo han mostrado un gran interés en la materia, sino que además han otorgado una valoración muy alta en las encuestas de satisfacción. Desde que comenzaran en 2016, se ha constatado una gran demanda para aprender aragonés en un contexto más oficial, superando así las limitaciones de los cursos que actualmente se imparten desde ámbitos asociativos.


XXXVII BAIXADA D’AS NAVATAS POR O RÍO ZINCA

Una año más, a Zinca será protagonista con a zelebrazión d’a “XXXVII Baixada d’as navatas” que se zelebrará os días 19, 20 y 21 de mayo.

A causa d’o sequero que s’ha imposau dende fa cuantas semanas, as navatas no podrán deszender as auguas, pero lo ferán por carretera.

A resta d’autividaz ludicas relazionadas con ista antiga tradizión d’o transporte fluvial d’a fusta, se mantienen.

O programa rancará iste viernes a las 19:00 oras con o cambio d’o verdugo en Puyarruego ta dar paso posteriormén a la primera edizión d’o Festival mosical navatero con l’actuazión de Miguel Lardiés.

CONSULTA O PROGRAMA, AQUÍ