UN CURS MÉS TORNA LA CASTANYADA A L’IES BAJO CINCA DE FRAGA

Els alumnes de 1r d’ESO hem treballat un any més la tradició de la Castanyada a les classes de català on, a més a més de parlar de com la celebrem cadascun, hem fet un recull de refranys i cançons típiques d’aquesta festa. Per acabar, hem contat històries de por com es feia antigament a la vora de la llar de foc.

Sabeu què és la castanyada?

La castanyada és una festa popular que se celebra la nit anterior a Tots Sants, el 31 d’octubre, i que prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix a fer un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell. Pels volts d’aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina), per això la celebració de la castanyada se sol representar amb la figura d’una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d’abrigar i amb un mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes per a la venda al carrer, amb faldilles de sargil molt amples i folrades, amb davantal de cànem i llana.

La festa consisteix a realitzar una foguera i, un cop hi ha brases, s’hi col·loca a sobre un cilindre metàl·lic amb forats a la base (actualment es poden preparar al forn). Sobre aquest recipient, o un altre per l’estil, s’estenen les castanyes a les quals prèviament se’ls ha realitzat un tall en un extrem perquè no saltin o explotin. Un cop rostides es pelen i es mengen. A més a més, en les mateixes brases podem rostir els moniatos.

És comú ensutjar la cara amb les restes de la foguera, saltar les fogueres- ja que porta sort-, així com realitzar diferents jocs tradicionals, explicar contes i cantar cançons.

Alumnes de 1r d’ESO

Enllaç al web: https://iesbajocinca.catedu.es/la-castanyada/


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn