JORNADES SOBRE EL MULTILINGÜISME A EUROPA EN EL DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA

La 3a edició de les Jornades de Reflexió en Positiu sobre el Futur de la Nostra Llengua estaran dedicades al Multilingüisme a Europa i constaran de dos conferències amb debat en format on line. Els organitzadors, l’Associació Cultural del Matarranya i Clarió-Associació de Famílies del Matarranya per la Llengua, han volgut enguany posar la mirada a Europa per tenir una visió més àmplia i poder així entendre millor el que ens passa a prop.

La primera tindrà lloc el proper divendres 24 de febrer a les 19 h i anirà a càrrec de Miquel Àngel Sureda, president de la Xarxa Europea per la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD). Sureda presentarà l’entitat i parlarà de les llengües minoritàries o regionals a Europa, posant especial èmfasi en el cas del català que és la 13a llengua més parlada a la UE amb 10 milions de parlants.

La segona activitat serà el dissabte 4 de març a les 19 h i presentarà un cas concret per entendre temes de geolingüística i sociolingüística. Es tracta del sòrab a Alemanya, una llengua eslava. El ponent serà Rémi Carbonneau, politòleg del centre Sòrab que va estar fa dos anys a la nostra comarca per fer un estudi de les bones pràctiques sobre el català i l’aragonès a Aragó.

L’objectiu de les jornades, que ja van per la 3a edició, és reflexionar per potenciar la llengua materna al Matarranya per tal de conservar-la. En els darrers anys s’han avançat molts passos, però la llengua encara es troba en una situació molt dèbil i difícilment podrà afrontar els nous reptes de futur, que ja són present, com la immigració i el procés de globalització econòmica i cultural que tendeix al monolingüisme i fan que les llengües pròpies que no són cooficials o oficials, com és el cas del català a Aragó, estiguin en clar risc de perdre’s en un termini breu.

Per seguir les jornades podeu demanar l’enllaç escrivint al web de temps de franja o escanejant el codi QR del cartell que trobareu a les xarxes.

CONTACTE PORTAVEU: Pepa Nogués, membre de la Junta de Clarió-Associació de Famílies del Matarranya per la Llengua

clariomatarranya@gmail.com


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn