ELS INSTITUTS DE FRAGA, “A ESCAMPAR LA BOIRA!”

Després d’aquests llargs anys en què hem vist limitada la nostra mobilitat i la nostra vida social, ja era hora que poguéssim reprendre i recuperar les activitats extraescolars en el nostre centre escolar i, quin lloc millor per començar “a escampar la boira” que Saragossa.

Al llarg d’una setmana, els alumnes de 1r de batxillerat de l’IES Bajo Cinca, vam estar treballant a les classes de català quina és la realitat lingüística, social i política de les llengües pròpies d’Aragó. Així doncs, a partir de les explicacions de la nostra professora i d’alguns materials que ens va proporcionar, ens vam preparar per a la sortida a Saragossa que va tenir lloc el dia 28 d’octubre, la qual es va realitzar conjuntament amb l’IES Ramón J. Sender,

En primer lloc, vam anar a veure l’exposició Vozes en o zierzo – Veus en el cerç – Voces en el cierzo. Escritoras en las lenguas propias de Aragón, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó i ubicada a la Sala África Ibarra del Paranimf de la Universitat de Saragossa. Amb aquesta activitat, en què es destaca el paper de la dona escriptora en català i en aragonès, es pretèn despertar en els visitants l’amor i el respecte cap a les llengües pròpies d’Aragó, i donar a conèixer la literatura escrita per dones en aquestes llengües.

A més a més, de manera paral·lela, hem visitat l’Exposició Bibliogràfica Malheridos de la Biblioteca General de Aragón, ubicada al mateix edifici, on hi havia un recull de llibres, que per diferents motius (floridura, arnes, humitat…) han patit un deteriorament, arribant a tenir un aspecte, com molt bé diu el nom de l’exposició, de “malferits”.

Finalment, per la tarda, després de dinar, vam anar caminant fins al Colegio Mayor Universitario Pedro Cerbuna per assistir a la gravació del programa de TV Aragón A escampar la boira, amb una convidada d’honor, la fragatina Thaïs Villas on, al llarg de més de 2h, vam gaudir d’una entrevista molt interessant i divertida en què vam poder averiguar moltes coses sobre aquesta periodista, la qual es va declarar una gran defensora de la seva llengua i dels deus orígens.

Aleix Jover Basallo

1r de batxillerat HCS

IES Bajo Cinca

Fraga


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn