EL MAPA EXCURSIONISTA DE LES ROQUES DE MASMUT ÉS PREMIAT A LA FIRA DE LA MUNTANYA DE VIC

El treball, impulsat per l’Editorial Piolet amb la cooperació de l’ajuntament de Pena-roja i el departament de Política Lingüística del Govern d’Aragó, ha segut distingit en una fira per on han passat més de 12.000 persones

La prestigiosa Fira de la Muntanya de Vic ha premiat a l’edició d’enguany el mapa excursionista de Pena-roja / Roques del Masmut, una publicació que ha anat a càrrec de l’Editorial Piolet, en col·laboració amb l’ajuntament de Pena-roja i la direcció de Política Lingüística del Govern d’Aragó. La Fira de la Muntanya de Vic, tota una re- ferència en el món de l’esport a l’aire lliure, va aglutinar durant el primer cap de set- mana de novembre diferents propostes, com ara el Mercat d’Ocasió, el Campionat Open Bloc, així com estos Premis Editorial 2022, que reconeixen les millors publi- cacions de l’any sobre narrativa de muntanya, biografies, mapes excursionistes o gui- es de referència. Enguany, el ‘Premi Juli Soler’ al millor mapa ha recaigut en una pu- blicació que verse sobre el Matarranya. El jurat també va entregar un accèssit a un altre mapa de territori aragonès. En concret, el Gravel Sobrarbe de Mont Editorial.

Des de l’Editorial Piolet, el coordinador d’este potent treball, Joan Carles Borrego, va explicar que «este premi és un reconeixement als mapes que es publiquen entre fira i fira, on es valora quin es el millor mapa del territori. I enguany el jurat ha consi – derat que este mapa de Pena-roja i les Roques del Masmut és el millor editat». Un mapa excursionista que aposte per un territori perifèric, lluny de les grans vedets de l’alta muntanya. L’autor va recordar que «el primer que va fer Piolet quan va nài – xer l’any 1995 va ser editar un mapa dels Ports de Beseit-Tortosa». De fet, i a diferència de les principals editorials, Piolet «ha centrat les seues publicacions entre l’Ebre i el Llobregat. I saltar al Matarranya i al Maestrat era el següent pas». Durant els últims mesos, Piolet ha publicat mapes excursionistes dedicats a l’alt Matarranya, Pena i Beseit, el Monte Vallivana o el riu de Montlleó, entre Culla i Benassal.

Per la seua prt, i des de l’ajuntament de Pena-roja, el regidor de Cultura i Turisme Rubén Lombarte va destacar que «la creació d’este mapa excursionista va nàixer per a complir una doble missió». Per un costat, «la promoció i la difusió de diferents rutes senyalitzades pel nostre terme, sent les Roques del Masmut, emblema de la nostra població, el fil conductor d’un mapa molt interessant i que cartografie un terri- tori molt potent per al món excursionista». Al mateix temps, «el mapa té una funció toponímica de primer ordre». Lombarte va concretar que «a través de l’editorial Piolet, i amb la col·laboració d’alguns veïns de Pena-roja, s’ha fet una profunda re- visió de la toponímia local, perquè tot i que existien treballs previs que es van fer amb molt bona intenció, hi figuraven errors de denominació, d’escriptura i d’ubicació que ara s’han corregit».

El mapa excursionista de Pena-roja i les Roques de Masmut es pot trobar a l’editorial Piolet (www.editorialpiolet.com), així com en llibreries especialitzades, l’Oficina de Tu- risme de Pena-roja o a Comestibles Laura, la tenda del poble.


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn