LES ESCOLES CELEBREN LA CASTANYADA ADAPTADES A LES MESURES PER LA COVID

Malgrat l’actual situació de crisi sanitària, les escoles no han volgut renunciar a celebrar des de l’àrea de català d’Aragó una de les festes tradicionals més populars. Des del Matarranya i Bergantes fins a Montsó, la castanyera ha visitat els centres, combinant la tradició amb els estrictes protocols de contingència per la COVID.

Al CRA OLEA castanyera per fer de contacontes, aprofitant per repassar a través de les històries vocabulari típic de la tardor. També vam «ballar», en la mesura del possible, cançons d’aquesta festa. La diferencia d’enguany és que, degut a la pandemia, no vam poder repartir castanyes i menjar-les a l’aula. Vam fer alguna manualitat per tenir un record d’aquest dia. Com actualment em trobo fent algunes classes per videotrucada, la castanyera també va aparèixer a través de la pantalla.

 

Al CRA TASTAVINS les poblacions de Mont-roig, Fondespatla, Pena-roja i la Sorollera, van passar la jornada tots disfressats sobre l’àrea de català, van fer un breu col·loqui sobre les diferents maneres que hi ha al món de celebrar el dia dels morts, aprofitant que hi ha alumnes de diferents cultures. Després vam explicar perquè se celebra la Castanyada i vam recordar els fruits de la tardor. També van veure un vídeo de com es tocaven les campanes i vam escoltar el toc de morts. Tots van sentir una sensació tenebrosa, de pur silenci.

A continuació, van contar les llegendes de la comarca i en acabar es van inventar oralment una història de temor entre tots a partir d’uns daus sobre Halloween (que desinfectàvem cada vegada que tirava un alumne).

 

A l’IES MATARRAÑA la castanyera va arribar vestida amb indumentària tradicional i amb una panera plena de fruits de la tardor per treballar el lèxic local i també els dígrafs. Va ser molt interessant recuperar paraules que encara alguns jóvens coneixen però que pocs utilitzen, alguns noms molt divertits com “la pesteta” (la pebrotera que pica) o els noms dels bolets. Per finalitzar van recitar alguns versets per a l’ocasió:

 

CASTANYADA CONFINADA 2020

Castanyada confinada, el 31 d’octubre és.

Mostillo i pa de figues, castanyes i panellets,

torts i olives verdes, i un bon trago al porró farem.

Si més bé hem d’estar a casa,

no podrem eixir al carrer.

Tampoc anirem a Ràfels ni Mont-roig de fira.

Quin desastre per l’amor de Déu!

Que mos deixon hasta el dia 2 de festa i també xalarem.

Al CEIP MIGUEL SERVET DE FRAGA, com ja és tradició, van rebre la visita de Pepeta la Castanyera per ajudar-los a celebrar la festa de La Castanyada en un any tan atípic.Ve de molt lluny, però coneix perfectament la nostra llengua i està compromesa amb els temes d’actualitat. El curs passat va aparèixer amb bicicleta i un cartell reivindicatiu per fomentar la cura del nostre planeta. Enguany es va adaptar a la situació actual i va venir preparada amb el seu kit anti-COVID.

Els nens d’infantil cada any l’esperen amb il·lusió perquè sempre els hi prepara un conte molt especial. Aquesta vegada va introduir una versió d’un joc de falda i li va posar una lletra relacionada amb la festivitat. A 1r i 2n de primària vam fer una gimcana per ajudar la Castanyera. La nostra castanyera ja comença a fer-se gran, i se li oblida quina roba s’ha de posar. Així que, per equips, van buscar castanyes al pati per colors amb les quals formar paraules i després resoldre uns trencaclosques i unes endevinalles. Tot això enllaçat amb un Genially que quan van aconseguir superar, la castanyera els va enviar un missatge d’agraïment. Llàstima que no van poder menjar castanyes ni panellets. Però a l’any vinent de segur que sí!

CONTE-JOC DE FALDA

La castanyera surt a treballar/ moltes castanyes/ vol agarrar/ obre la senalla/ i comença a buscar/ no ha tingut sort/ ho torna a intentar/ la castanyera surt a treballar/ moltes castanyes/ vol agafar/ obre la senalla/ i comença a buscar/ ara si que/ en troba/ que contenta està!!!

 

Al CEIP MARIA MOLINER DE FRAGA van treballar La Castanyada durant les setmanes prèvies des de l’àrea de català fent activitats relacionades amb la festivitat: decoració de les classes, manualitats, cançons, activitats per conèixer la història i el motiu de La Castanyada, etc. Ja amb tot preparat, el dia de la Castanyada van fer unes sessions amb activitats especials súper xules per celebrar-ho com cal: Manualitats, polseres, paperines, esmorzar saludable amb fruits secs, inventar històries, cançons, etc.

 

 

Al CEIP SAN JUAN BAUTISTA DE SAIDÍ, l’alumnat d’educació infantil i de primer cicle de primària, van fer la gimcana de la Carla Grash i van buscar castanyes pel pati per ajudar la Castanyera a saber quina roba s’havia de posar.

 

Al CRA LA LLITERA, també van voler donar una mica de “normalitat” al curs i celebrar com cada any la festa de la Castanyada des de l’àrea de català i la de Halloween des de la d’anglès. L’alumnat d’Infantil van ballar i cantar la cançó de la Castanyera, es van decorar les aules i el passadís i es van fer una castanyera com a manualitat. Els de 1r i 2n de primària, a més de cantar i mimar la cançó del Marrameu, van fer una magnífica exposició de fruits de tardor. Els cursos de 3r i 4t van treballar el llibre de l’Albert Alforcea titulat El llibre dels éssers fantàstics de l’escola de l’editorial Barcanova. Finalment, els de 5è i 6è van crear àudio-conte a partir del conte El castanyer de la editorial Baula i el van presentar als grups d’Infantil.

El divendres 30 d’octubre van anar tots a l’escola disfressats d’allò que els feia més il.lusió i com que enguany no podien fer la trobada amb els companys de la resta de pobles del CRA, vam penjar les actuacions, fotos i videos a la web i a cada poble van fer una sessió de cinema per poder compratir tot el que havien fet.

 

A l’EOI IGNACIO LUZÁN DE MONTSÓ, des del Departament de Català és tradicional organitzar la Castanyada i, enguany, malgrat no poder cuinar els típics panellets, ho van celebrar també. Després de visionar alguns vídeos divertits sobre la Castanyada o mirar receptes de panellets, va aparèixer una castanyera en forma de cartell per fer una entrega simbòlica de paperines de castanyes. A casa, l’alumnat va fer els seus panellets i van compartir les fotos.


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn