LA XARXA EUROPEA PER A LA PROMOCIÓ DE LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA (NPLD) ES PRESENTA AL SEMINARI DE PROFESSORS/ES DE CATALÀ

El passat dimecres 8 de febrer, Miquel Àngel Sureda, el president de la NPLD (Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística) i Vicent Fenollar, responsable de l’Oficina de dita entitat a Brusel·les, van impartir la conferència: “El multilingüisme a Europa”, dintre del programa de la 3ª sessió del Seminari Autonòmic de Professors/es de Català.

Gràcies a la seua intervenció vam descobrir que no hi ha tantes diferències entre la situació a les Illes Balears i la zona oriental d’Aragó, en el sentit que cada vegada hi ha més alumnat nouvingut i cal posar en marxa estratègies perquè no es perda la llengua pròpia.

Miquel Àngel Sureda, president de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística https://www.npld.eu/

I precisament per a arribar a ser conscients del que hem de fer, el professorat va reflexionar sobre les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats que ofereix l’ensenyament del català. Per això, vam utilitzar com a base el Manual de buenas prácticas sobre las lenguas propias de Aragón, que va presentar el cap de servei de la Direcció General de Política Lingüística, Francho Beltrán.

Francho Beltrán durant la presentació del Manual de bones pràctiques sobre les llengües pròpies d’Aragó

Seguidament, les professores es van ajuntar en grups temàtics i van treballar en l’organització d’itineraris i programacions a partir dels currículums de Primària i Secundària, la celebració del Dia de la llengua materna amb les dites de l’estiu,  el Dia de Sant Jordi i una jornada de convivència entre totes les escoles de Fraga sota el títol A què vols jugar?, en la qual es jugarà a diferents jocs de tota la vida.

Aquesta feina enllaça amb la segona sessió del seminari, desenvolupada online el passat 19 de gener, amb la presentació del nou currículum LOMLOE a càrrec del seus autors i autores. Carlos Costa, assessor de la DGPL, va presentar el currículum de Primària i Esther Durán, coordinadora del Programa Jesús Moncada, i Pepa Nogués, coordinadora del seminari, van presentar el de Secundària.

Pepa Nogués, coordinadora del seminari, durant la presentació del currículum de Secundària

I per a posar en pràctica ambdós currículums, hi ha diferents recursos al web www.lenguasdearagon.org, com Els il·lustres, el Cataragonari, l’Agenda escolar digital d’Aragó, A3L: Aragón, nuestras lenguas, Aragón Natural, Jesús Moncada, Veus en el cerç, El nostre parlar i fins i tot, un àrea reservada exclusivament per al professorat d’aragonès i català. Tot això va ser presentat, també, pel cap de servei de la DGPL.

Francho Beltran presentant el web de llengües d’Aragó: www.lenguasdearagon.org durant la segona sessió del seminari

I, per a finalitzar la tercera sessió, el professorat va gravar un vídeo que serà publicat per la NPLD juntament amb altres llengües, com l’aragonès, per a celebrar el Dia de la llengua materna el proper 21 de febrer de 2023.

Vídeo estimo el català

Estimem la nostra llengua, estimem el català


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn