INAUGURACIÓ DEL XXXIV SEMINARI DE CATALÀ. CURS 2022-2023

El dimecres 23 de novembre va tindre lloc la primera sessió del “Seminari autonòmic per als professors/es de llengua catalana”, inaugurada per José Ignacio López Susín, Director General de Política Lingüística i Premi Franja: Cultura i territori 2021.

Seguidament, Ramon Sistac, membre de l’Institut Aragonès del Català, va fer la conferència inaugural El repte d’ensenyar català a Aragó. La intervenció va tindre tres parts: la primera, dedicada a repassar la història del marc legal de la Llengua Catalana a Aragó i la història dels organismes de control sobre la Llengua en les diferents comunitats, com ara l’Academia Aragonesa de la Llengua a Aragó; la segona, a la dialectologia i la norma; i a la tercera va ser de caire pràctic per donar recursos de consulta i resoldre dubtes.

Sistac va insistir en desterrar la idea que un parlant parla malament perquè fa servir la seua variant i es va mostrar partidari de què els parlants tinguen la capacitat d’expressar-se en tots els registres, idea que va sintetitzar amb la següent frase: «Parlar el català escaient amb les paraules adients». L’acadèmic es va mostrar molt obert i disposat a resoldre qualsevol dubte sobre dialectologia i norma del professorat al llarg del curs escolar.

Després de múltiples preguntes a l’acadèmic, el i les assistents van presentar com s’imparteix la matèria a la seua escola/institut aportant informació sobre quantes sessions de llengua catalana es fan; si el centre es bilingüe o no i, de ser-ho, quines àrees o matèries es fan en català; a quina franja horària s’imparteix l’àrea o matèria; quina quantitat aproximada hi ha d’alumnat matriculat en català en relació amb el total; quant alumnat catalanoparlant natiu hi ha i quina és la tendència, i en quina llengua es comunica la canalla durant el temps d’esbarjo.

La informació s’anotava en uns post-it que es van penjar en un mapa gegant del territori catalanoparlant d’Aragó en la població corresponent. Al mapa es va poder visibilitzar que hi ha una desigualtat en les hores que l’alumnat rep de/en català arreu del territori.

Finalment, es va oferir la participació en els grups de treball proposats a partir de les avaluacions del Seminari del curs anterior per part dels i les participants, així com també de diferents oportunitats i necessitats sorgits de la marxa del curs.

Esta primera sessió va acabar molt més tard del previst pel gran interès que va suscitar la ponència de Ramon Sistac, que va donar lloc a un debat posterior força participatiu. Des d’astí aprofitem per agrair la seua dedicació i compromís amb el seminari.


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn