IL·LUSIÓ REINVENTADA PER NADAL A LES ESCOLES DE LA FRANJA

Els centres educatius s’esforcen per seguir la il·lusió i tradicions del Nadal i l’Any Nou amb activitats reinventades per adaptar-se a la crisi sanitària de la covid-19.

Us fem un recorregut des d’Aiguaviva a Tamarit de Llitera amb una mostra de les activitats que s’estan realitzant durant els darrers dies de classe de l’any a l’assigantura de català d’Aragó:

Des del CRA Olea, a les poblacions de Bordón, La Ginebrosa i Aiguaiva, han fet un arbre dels desitjos juntant totes les mans dels sagals i sagales. A una mà han posat un desig més personal i a l’altra un desig més general. Amb les mans de tots els alumnes hem creat el nostre arbre dels desitjos.

També, per l’última classe han preparat una gimcana virtual en la qual l’alumnat ha de superar una sèrie de proves i demostrar tot el que ha après durant el trismestre per aconseguir les lletres del missatge secret que amagava un fort desig de: BON NADAL!

 

Des del CRA Tastavins, a les poblacions de Fondespatla, Pena-roja de Tastavinjs, Mont-roig i La Sorollera i des del CRA Matarranya, a les poblacions de la Vall del Tormo, Massalió i Calaceit, han treballat les tradicions del Nadal amb el tronc de Nadal i les seues cançonetes.

Des de l’IES Matarraña, l’alumnat de 1r de l’ESO ha investigat ha investigat a la seua població les tradicions del Nadal, com es feia antigament el tronc de Nadal, les trobades familiars, els actes religiosos…, i ho han comparat amb l’actualitat.

A més, el tronc de Nadal ha estat present al hall de l’institut esperant que les pells de mandarines dels sagals i sagales que l’han alimentat força perquè els cague moltes llepolies. Com que ha estat un 2020 amb molts problemes, l’alumnat de català de la resta de cursos ha fet portafotos amb frases motivadores per encarar l’any 2021 amb molt d’optimisme.

 

 

Des de el CP Virgen del Portal de Maella, han fet un gran arbre dels desitjos amb les aportacions de tots els xiquets i xiquetes.

Des de Fraga, l’alumnat de l’IES Bajo Cinca de 1r d’ESO han com es fa un cal.ligrama i, després, n’han elaborat un a partir nadales o refranys nadalencs. Ha sigut una activitat molt divertida i entretinguda, a més de relaxant i els ha quedat genial!

 

 

Des de Fraga, al CEIP San José de Calasanz han fet un arbre de Nadal gegant i un gran desig de Bon Nadal omplen el rebedor de l’Institut amb un tronc de Nadal com a observador.

Des de Fraga, al CEIP Maria Moliner, el tronc de Nadal ha estat el personatge protagonista i també han decorat les classes i tota l’escola amb bons desitjos de Nadal i d’Any Nou.

Des del CRA La Llitera, aquest any tan especial i diferent a l’escola han volgut crear un ambient nadalenc, com cada any, ja que són unes festes molt esperades per tots els nens i nenes.

El protagonista ha estat un calendari d’advent virtual que ha consistit en un gran arbre de Nadal decorat amb tantes boles com dies de desembre hi ha d’escola. Cada dia s’obre una finestreta i apareix el grup classe que aquell dia ens oferirà una sorpresa nadalenca: un poema recitat, una nadala, uns desitjos, una dramatització…

També han fet un “lipdub” amb una nadala del grup Pica-Pica, on surten tots els alumnes del CRA fent una coreografia. D’ahí eixirà una felicitació nadalenca per a enviar a tota la comunitat educativa del nostre centre.

A més, no ha faltat la tarjeta de felicitació nadalenca individual que este any hauran d’enviar després de passar una quarentena a l’alumnat d’una altra localitat del CRA per a que puguin continuar estant en contacte però a distància. I també han fet una activitat solidària dintre del projecte “Relatos Enredados” de la “Asociación por la Innovación en Salud Mental y Educación” els alumnes escriuen una carta explicant qui són i coses del seu poble, dels seus avis…, que es repartiran per les residències geriàtriques de la comarca de La Llitera.

 

Des de Tamarit de Llitera, A l’IES Tamarit de Llitera han elaborat un arbre de Nadal cooperatiu amb boles decorades amb missatges positius de cada alumne i alumna.

 

Des de Monzón, a l’Escola Oficial d’Idiomes han fet cagar el Tió de Nadal com cada any encara que esta vegada amb les mesures de seguretat per la crisi sanitària.

 

En CEIP Arén han celebrat la festa del Tio de Nadal  i han ballat i cantat cançons en català, anglès i castellà. A més, durant tota la setmana han fet uns arbres de Nadal amb papiroflèxia.  Aquestes activitats han estan organitzades per la coordinadora de llengües pròpies d`Aragó, Ana Belén Prieto Medel, juntament amb al director, Alejandro Guijosa.

 

Coordinació de la informació aportada pels centres a càrrec de Pepa Nogués.

CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn