EL PROGRAMA JESÚS MONCADA TANCA EL CURS AMB MÉS DE 50 ACTIVITATS PER DINAMITZAR LES LLENGÜES PRÒPIES ALS CENTRES EDUCATIUS
Tot i les mesures de contingició derivades de la pandèmia per la covid-19 i les dificultats d’un curs tan atípic, s’ha pogut portar a terme el Programa Jesús Moncada als centres educatius amb més de 50 activitats en català per tal de dinamitzar les llengües pròpies d’Aragó.
Les activitats han sigut molt divereses i han abarcat tots els nivells educatius, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat, passant per Primària i Sencundària, i també les Escoles Oficials d’Idiomes que imparteixen esta llengua.
S’han realitzat 15 activitats diferents, escollides pels centres educatius en la Modalitat A del programa, que han posat en valor les llengües pròpies des de diferents àmbits: musical, amb cançons tradicionals, d’autor o del folklore propi com la jota; artístic, amb tallers d’origami, de volums i construcció, de fang o de circ; d’artesanies i costums populars, com el taller de destil·lació o el d’espart; d’història, o d’àmbits d’actualitat com és el món dels influencers i youtubers.
Al taller de plantes medicinals i destil·lació, l’educador ammbiental Víctor Vidal va mostrar les plantes utilitzades popularment per fer remeis i infusions a l’alumnat del CPI Benavarre.
L’alumnat de l’IES Baix Matarranya a Maella van composar coples aragoneses improvisates amb la cantant de jotes Laura Satué.
A més, 6 centres han portat a terme un programa propi dintre de la Modalitat B de la convocatòria amb la llengua materna com a protagonista i vinculada amb els objectius de centre.
L’IES Matarraña de Vall de Roures va organitzar en la Modalitat B unes jornades literàries sobre els clàssics de la literatura catalana d’Aragó. Van participar-hi familiars dels traspassats Jesús Moncada i Desideri Lombarte i també la guardonada d’enguany amb el Premi Guillem Nicolau de literatura en català Merxe Llop.
Professorat i alumnat valoren com a molt interessants i divertides estes activitats que ja formen part de la programació de l’assignatura de català i del Projecte Educatiu dels 32 centres que hi ha participat este curs. Un dels principals puntals de l’èxit del programa és que els centres poden escollir aquelles activitats que s’adapten millor als seus interessos i circumstàncies i això afavoreix la seua integració al centre.
El programa ofereix un ampli ventall amb 33 activitats de les que es van presentar a la convocatòria per formar part de la Modalidad A. Es tracta de professionals i col·laboradors vinculats al territori catalanoparlant d’Aragó que abasten gairebé totes les disciplines relacionades amb el patrimoni lingüístic i cultural del català a Aragó. Trobem, per exemple, el conegut grup de folk La Chaminera, l’historiador Josep San Martín, la cantant de jotes Laura Satué, l’escultor José Manuel Aragonés, l’artista Adrián Galindo, la maga Marta Castelló, els contacontes Joan Manuel Galindo o Vicent Cortés, i l’educador ambiental Víctor Vidal.
Volem agrair tant al professorat organitzador, com als centres educatius i als col·laboradors, el seu interés i esforç per portar endavant tota la programació i superar les dificultats d’este curs amb plans de contingència i restriccions pel coronavrius. Tanquem el curs amb molta satisfacció per la quantitat i qualitat de les activitats realitzades i esperant amb il·lusió la propera convocatòria pel curs vinent.
L’escola Virgen del Portal de Maella va escollir un taller d’ombres xinesques a càrrec de la companyia de teatre Proyecto Caravana.
Les poblacions d’Albelda, Estopinyà i Alcampell del CRA La Llitera van rebre l’espectacle de La Chaminera amb un recorregut per les músiques tradicionals d’Aragó.
La Chaminera també va portar el seu espectacle D’ací, d’astí i d’allà al CRA Olea. (Aiguaviva, Castellote i Bordón). Aquí podeu vore alguns fragments de les actuacions: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1103877116690126&id=100012035442368&scmts=scwspsdd
Fernando Mallén va omplir les places de Ràfels, La Portellada, La Freixneda i Valljunquera (CRA Alifara) amb el seu espectacle “Cantant Desideri”.
Més informació sobre esta activitat al blog del centre:
https://crafresneda.blogspot.com/2021/06/aprendemos-catalan-con-el-programa.html